Even if

Even if

Even if the healing doesn’t come
And life falls apart
And dreams are still undone
You are God You are good
Forever faithful One
Even if the healing
Even if the healing doesn’t come
(“Even If”, Kutless )


Ruim zes weken na de pinksterconferentie heeft de voorganger van onze baptistengemeente het op zijn hart een speciale dienst te beleggen om te bidden voor de zieken. Mijn gevoel komt gelijk in opstand. Niet weer. Mijn vrouw die er met meer vertrouwen in staat vraagt me geregeld of ik ook mee ga. Ik zeg geen nee en laat duidelijk merken dat ik er eigenlijk geen zin in heb. Bovendien heb ik die avond een vakantieborrel van het werk, dus …
Tijdens een wandeling ter voorbereiding van een sponsoractie voor de Parkinsonvereniging loop ik een eind op met onze voorganger. We hebben het over mijn situatie en ik vertel dat ik aan het schrijven ben. Het is geen drammer dus hij vraagt niet of ik ook naar de gebedsdienst kom. Heel goed, denk ik.
Op de woensdagavond voor onze vakantie naar Frankrijk is het zover. Ruim 30 graden en mijn eerste dag vrij. Van het werk in elk geval. Om 4 uur hebben we afgesproken bij een plaatselijke kroeg waar buiten schaduw is. Gezellig, biertje, borrelhapjes, vakantiegevoel en de tijd vliegt. De gesprekken gaan nergens over en dat is prettig. Na mijn vierde biertje is het opeens kwart voor zeven. Ik app naar huis dat ik er om zeven uur weer ben. Het is drie minuten fietsen, dat moet lukken. De reactie laat niet lang op zich wachten: “Oké, en ga je nog mee?
In een opwelling en overmoedig door de paar glazen bier antwoord ik ‘Oké ‘. Een goed gevoel geeft het niet. Een collega geeft ook aan weg te willen dus ik stap op de fiets. Even flink doortrappen om niet te laat te komen bij iets waar ik geen zin in heb. Oppas regelen lukt niet meer dus de kinderen blijven alleen. Ik bel vlug mijn vriend Bert Heeling als achterwacht. Als er wat is gaat hij direct heen. Thanx!
Voor een extra dienst op een woensdagavond bij 30 graden Celsius is het druk. Ongeveer 100 personen die gehoor hebben gegeven aan de oproep. We beginnen met zingen waarbij om een of andere reden mijn emoties al oplopen. Bepaald worden bij het feit dat je bij de zieken hoort, en wat voor ziekte, maakt toch tranen los.
De voorganger vraagt degene die gebed wil om naar voren te komen. Het zijn altijd dezelfde die als een veer opspringen. Ik hoef niet als eerste. Wat een ellende. Vele zieken en ziektes komen langs. Degene die me het meest raken is het stel dat geen kinderen kan krijgen en een gezin dat met een terminaal zieke vader komt. Hij heeft kanker op, mijn leeftijd. Het kan dus altijd erger.
Als er even ruimte is ga ik naar voren. Mijn vrouw aan mijn zijde. Nog zittend in de rij had ik een paar mooie volzinnen bedacht om aan te geven waar ik gebed voor zou willen. Al lopende stromen de tranen me al over het gezicht. De voorganger kent de situatie en noemt kort dat ik Parkinson heb. Zelf sta ik alleen maar te huilen. Een half jaar geleden was ik nog een leidinggevende hulpverlener die mensen in hun grootste nood bijstond. Troostend. Nu hulpbehoevend en getroost wordend.
Er wordt door de voorganger en door vele gemeenteleden gebeden. Geen warme gloed, blikseminslag, of ander spectaculaire teken om het wonder van genezing te bevestigen. Al terug lopende zie ik mensen die met me meehuilen. Gewoon terug naar de plek in de rij. Mijn vertrouwen is ook niet zo groot dat ik iets anders verwacht had. Ik moet het hebben van het vertrouwen van anderen. Zoals de lamme waarvan de vrienden vol vertrouwen waren en hem voor de voeten van Jezus lieten zakken. Maar ja, die lamme had geen keus. Hij kon geen kant op.
De dienst duurt langer dan gedacht. Er is meer ellende dan in een dienst van een uurtje past. Ik ga naar buiten en app mijn vriend. Hij heeft geen uitleg nodig en gaat direct naar ons huis. Thuis gekomen zit hij met twee meiden op schoot. Als ze op bed liggen trekken we een fles wijn los en luisteren naar wat muziek. We hebben het er over. Nuchter.


Even if the healing doesn’t come
And life falls apart
And dreams are still undone
You are God You are good


Een ding stel ik voor mezelf vast : Healing kwam er niet direct. Heeling gelukkig wel.

Even if
Schuiven naar boven